7 навика, които повишават имунитета

Яжте допълнителна порция зеленчуци всеки ден
3
7 навика, които повишават имунитета
Снимка: istock

В сезона на грипа, вирусните инфекции и настинките е много важно имунната ни система да работи добре, за да ни защитава от атаките на всички патогени, които ни заобикалят. За да подсилим имунитета си е необходимо да се храним здравословно, да поддържаме добра двигателна активност, както и да наблягаме на някои храни и напитки, богати на витамини.

Можем обаче и да включим някои малки навици в ежедневната си рутина, които също имат значение за повишаване на имунитета. Кои са те?

Избягвайте пасивното пушене

Ако сте пушач, разбира се, е препоръчително да спрете да пушите. Вредният навик отслабва имунната система и ви прави по-уязвими към респираторни заболявания. Пасивните пушачи също са застрашени от отслабване на имунните защити. Поемането на цигарен дим от околните пушачи ви излага на вторична опасност от издишаните от тях болестотворни частици в комбинация с отровните съставки в дима. Това води до намалена способност на организма за неутрализиране на вирусите и бактериите в горните дихателни пътища и прави механизма на разболяване по-лесен и достъпен за патогените.

Добавете повече протеини към закуската си

Протеинът е жизненоважно вещество за здравето и имунитета по много причини. Той помага на тялото да изгради и възстанови различни нарушения в тъканите и клетките. Протеините са ресурс с централно значение и за имунната система и здравословното протичане на нейните функции. Протеините от висококачествени източници, като постното месо, рибата, яйцата, бобовите растения, семената, ядките, имат съществено значение за състоянието и функциите на имунната система.

За да повишите имунните си защити през зимата, включете повече здравословни протеини в закуската си за силен старт на деня.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропуснали сте топлинния и атмосферния фактор. Ползването на климатици, ежедневието в затворена комфортна среда с равномерна температура е принципно лошо и зиме, и лете. Организмът спира да реагира достатъчно бързо и адаптивно както при покачване, така и снижение на температурата на въздуха.Освен климатиците на адаптацията пречи и ежедневното придвижване с кола до всяка точка. Имунитет може да се подпомогне и със студен сутрешен тоалет (миене, обтриване);с по-пълно ангажиране на целия бял дроб
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Постно месо?